Nakon veoma uspešna prva dva izdanja, 12. i 13. marta se u beogradskom Mikser House-u održao i treći po redu „Balkan Cheese Festival“, prodajna izložba autohtonih sireva Balkana, koja je okupila više desetina izlagača i nekoliko hiljada posetilaca. „Balkan Cheese Festival“ je prva manifestacija ove vrste koja se održava u Beogradu, a nastala je sa idejom da široj publici predstavi autohtone sorte sireva sa Balkana i na ovaj način ukaže na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda. Na festivalu su predstavljeni mali i veliki proizvođači sireva iz Balkana, ali i prozivođači vina i suhomesnatih proizvoda iz čitavog regiona. Posetioci su bili u prilici da probaju i kupe gotovo sve autohtone sireve iz Srbije koji postoje, kao i druge originalne proizvode ali i da steknu znanja o korišćenju ovih namirnica putem interesantnih i nesvakidašnjih kulinarskih radionica. Među izlagačima je bio i italijanski restoran i prodavnica Eatalian, čiji je štand na festivalu privukao najviše pažnje posetilaca. U svom objektu u Beogradu, pored italijanske kuhinje, vlasnik Alessandro Gramellini nudi veliki izbor sireva i vina sa Sicilije, ali i Nutellu i druge italijanske originalne proizvode.

Priprema sira za konzumaciju